Näin voit auttaa lastasi hänen ensimmäisen asunnon kanssa

Lasten muuttaminen pois kotinurkista on iso juttu sekä lapselle että vanhemmille. On tunnetta siitä, ettei vekara tarvitsekaan enää vanhempiaan niin tiivisti kuin aiemmin ja yksin jääminenkin saattaa hieman ahdistaa. Toisaalta taas ajatus saattaa tuntua helpottavalta, kun nurkissa ei enää pyöri suurrta huolta siitä, missä vekara painelee perjantai-illalla.Nuoren ensimmäinen asunto

Entäs vekaran näkökulmasta? Onhan se iso juttu hypätä niin sanottuun aikuisten maailmaa, kun tarvii alkaa pitää itsestään huoli. Ja entäs ne kaikki etuisuudet, jotka lapsuuden kodissa on aina ja iankaikkisesti ollut? Ruokaa on jääkaapissa, joku muukin saattaa pitää huolta pyykkien pesemisestä ja rahaakin löytyy taloudesta aina joltain. Iso loikkaus kohti aikuisten maailmaa.

Yhteistyössä

Kun lapsi ilmoittaa suunnitelmistaan muuttaa pois kotoa, kannattaa ajtusta tukea. Vaikka asia saattaa vanhemmille tulla yllätyksenä, siihen kannattaa suhtautua positiivisesti ja olla lapsen tukena. Jokatapauksessa kotinurkista poismuuttaminen on edessä jossain vaiheessa.

Miten sitten olla tukena, kun lapsi kyseisen asian ilmoittaa? Keskustele lapsen kanssa siitä, millaiseen asuntoon hän meinaa suunnata ja onko asunto jo mahdollisesti kiikarissa. Menkää yhdessä lapsen kanssa katsomaan asuntoa ja anna lapsen päättää, onko kyseinen asunto hänen mieleensä vai ei. Jos asunto on kuin pieni rotanloukku, voi vanhempi kertoa oman mielipiteensä, muttei kannata tuomita lapsen mielenkiintoa asuntoa kohtaan.

Muuttoapu

Vanhemmat ovat varmasti olleet muuttoapuna useammin, kuin lapsi itse. Kun muuttopäivä koittaa, onkin hyvä tarjota lapselle niin siivousapua kuin muuttoapuakin. Onhan muuttaminen porukalla mukavampaa, kuin yksin raahata painaviakin tavaroita ja kyllähän apua isojen huonekalujen kanssa aina tarvitaan.

Kodin tavarat

Kerrostalo
Kerrostalo on yleensä ensimmäisen asunnon sijainti

Vaikka lapsi olisikin varautunut ensimmäiseen omaan kotiin muuttamiseen hyvissä ajoin keräämällä astioita ja kodin tavaraa, kannattaa tiirailla muuttopuuhissa mahdollisia oleellisia puutoksia. Löytyykö reilusti sumppia siemailevalta lapselta jo kahvinkeitin ensimmäistä aamua varten uudesta kodista vai joutuuko kenties hakemaan aamukahvinsa lähikioskilta matkalla kouluun? Vaikka kodin tavaraa olisikin jo paljon, aloilleen asettuessa sitä huomaa vielä tarvitsevansa jotain. Kysymällä pääsee pitkälle ja lahjuksen antaminen sekä vastaanottamien tuo hyvää mieltä niin vanhemmalle kuin lapsellekin.

Entä löytyykö lapselta kaikki huonekalut? Joutuuko lapsi nostamaan rutkasti opintolainaa sohvan ostamista varten vai kenties raatamaan koulun ohella niska limassa töitä muutaman kuukauden, jotta saa sohvarahat kasaan? Lapsi tulee varmasti olemaan kiitollinen, jos vanhemmat pystyvät tukemaan rahallisesti huonekaluostoksia. Onhan kavereiden kanssa mukavampi kerääntyä viettämään tupareita, kun on riittävästi isumapaikkoja ja koti jopa näyttää kodilta.

Auta kustannuksissa

Muuttaessa uuteen asuntoon tulee lapselle paljon uusia kustannuksia vastaan. Vesimaksut on maksettava, etsittävä edullisin sähkön hinta, otettava kotivakuutus, maksettava nettiliittymä ja ties mitä vielä. Ojenna siis auttava kukkarosi, ja helpota lapsen stressiä talousasioissa – tästä hän varmasti kiittää!

Oma asunto

Jos lapsi muuttaa ensimmäiseen omistusasuntoonsa, tulee hän hyvin todennäköisesti kysymään ohjeita ja neuvoja lainan hakemisen ja takauksien kanssa. Keskultelu lainan hakemisesta ja takaisinmaksusta tulee varmastikin tarpeeseen. Vanhempien ohjeet ja neuvot ovat lapselle kultaakin kalliimpia, ovathan vanhemmat varmasti kokeneempia asuntoasioissa.

Jos vain suinkin mahdollista, vanhempien kannattaa ryhtyä lapsen asuntolainan takaajaksi. Onhan kyseessä oma lapsi, joka omaa asuntoa hankkiessa tarvii vanhempiensa tukea.