Tuleeko nuoresta aikuisesta kantaa huolta ja huolehtia, vai onko se holhoamista?

Jokainen voi omalla mielikuvituksellaan palata päivään, jolloin oli nuori aikuinen. Se tunne, kun maailman kaikki ovet ovat avoinna edessäsi ja on mahdollisuus astua sisään mistä tahansa ovesta. Toiset saattavat availla useampia ovia ja palata takaisin samaa reittiä enne kuin löytävät sen oikean reitin. Toiset kävelevät ajattelematta tietystä ovesta ja paluuta takaisin ei olekaan. Allekirjoittaneen muisti saattaa juuri ja juuri riittää kyseiseen aikakauteen ja olihan se aivan mahtavaa, kun joku maksoi puolestasi ruokaostokset ja soitti kysyäkseen, onko kaikki hyvin ja riittävätkö kuukauden rahavarannot elämiseen ja olemiseen. Joten kyllä, myös nuoresta aikuisesta tulee kantaa huolta ja huolehtia.

Huolehtiminen ja huolen kantaminen

Voivatko vanhemmat todellakin joskus päästä eroon siitä tunteesta, että omista lapsista ei tarvitsisi kantaa huolta? Tuskin, koska jokainen vanhempi varmasti kantaa huolta lapsestaan loppuikänsä vaikka lapsi olisi jo useamman vuoden asunut poissa kotinurkista. Jokainen vanhempi varmasti toivoo lapselleen parasta ja sikis huolen kantaminen on aivan normaalia.

Imurointi
Siivoamisen pitää onnistua nuoren omassa asunnossa häneltä itseltään!

Huolehtiminen taas on asia erikseen. Pitääkö äidin käydä pesemässä lapsensa pyykkejä, siivoamassa asuntoa äidin höyrypesurilla tai imurilla ja huolehtia siitä, että lapsella riittää ruokaa jääkaapissa? Onko isä velvollinen viemään auton huoltoon ja huolehtimaan siitä, että lapsella on riittävästi rahaa tilillä kuukauden kuluihin? Ei, näin asian laita ei pidä olla. Kaikkien puolelta on varmasti mukavaa, että toisinaan huolehditaan rahan riittämisestä ja tarjotaan apua esimerkiksi siivoamisessa, mutta nuoren aikuisen kohdalla se ei ole tarpeen. Nuorena aikuisena opetellaan aikuistumista ja vastuun kantamista omista tekosista. Jos likaisia pyykkejä on ympäri asuntoa ja jostain täysin kummallisesta syystä kaappiin ei ilmestykään puhtaita ja kuivia vaatteita, kannattaa nuoren aikuisen katsahtaa peiliin eikä rääkyä äidille asiasta. Jos jääkaappii huutaa tyhjyttään ilman isän tekemää makkarakeittoa, nuoren aikuisen pitää yksiselitteisesti ottaa jalat alleen ja hipailla lähimpään ruokakauppaan aivan itse.

On äärimmäisen hienoa, jos vanhemmat jaksavat huolehtia lapsestaan vielä kotoa muuttamisen jälkeen. Liialla huolehtimisella saa kuitenkin tehtyä nuorelle aikuiselle karhunpalveluksen. Ja samalla on keittänyt itselleenkin aikamoisen sopan, josta kauhaa on melko vaikea lähteä nostamaan kannelle.

Holhoaminen

Holhoaminen on sana, joka aiheuttaa kylmiä väristyksiä ainakin allekirjoittaneelle. Holhoamista voisi melkein verrata stalkkaamiseen. Tunne siitä, että joku tietää jatkuvasti missä kuljet ja kenen kanssa, mitä ruokaa olet syönyt ja kuka sen sinulle on tehnyt. Vaikka sana ei varsinaisessa merkityksessä moista tarkoitakaan, jostain moinen olemus sanalle tulee.

Holhoaminen nuoren aikuisen kohdalla pitäisi olla lähes laissa kiellettyä. Nuoret aikuiset valitsevat elämälleen suuntaa ja kokeilevat milloin mitäkin uutta ja saattavat taas palata vanhaan. Jos nuorelle aikuiselle antaa tilaa tehdä omia valintoja ja päätöksiä ilman suurempaa holhoamista, päätöske tulevat todennäköisesti olemaan hyviä. Liiallinen holhoaminen taas saattaa ajaa nuorta kohti huonoja päätöksiä ihan vaan kapinoidakseen vanhempiaan vastaan.

Huolehtiminen ja huolen kantaminen on aivan normaalia tiettyjen rajojen sisällä pysyessä, holhoamisen voikin heittää suoraan romukoppaan. Jos vanhempi luottaa itseensä, tulee hänen myös luottaa nuoreen aikuiseen, joka tarvitsee ympärilleen tilaa uusille kokeiluille ja oman polun löytämiselle.

Älä elä nuoruuttasi uudestaan nuoren kautta

Tämä on ongelma, johon moni nuori voi varmasti samaistua. Tuntuu kuin vanhemmat haluaisivat elää oman nuoruutensa uudestaan heidän kauttaan. Tämä voi olla erittäin ärsyttävää, mutta samalla nuori ei välttämättä halua sanoa asiasta, ettei pahoita vanhemman mieltä. Anna siis nuoren valita itse oma vanhojentanssipukunsa, tehdä päätöksensä vaatekaappinsa ja harrastuksiensa suhteen ja mennä omaehtoisemmin. Anna hänestä tulla juuri sellainen kuin hän haluaa olla!